Skip to main content

Wat is management control?

Wat is management control?

Management control is een begrip dat vaak genoemd wordt binnen bedrijven, maar veel mensen weten niet precies wat het begrip inhoudt. Heeft u al enkele keren te maken gehad met het begrip en weet u niet wat het begrip precies betekent? Lees dan op deze pagina meer over de betekenis van dit bedrijfseconomische begrip en u weet precies wat deze term inhoudt.

Het begrip verder uitgelegd

Management control wordt ook wel internal control genoemd en kan op verschillende manieren uitgelegd worden. De eerste manier om het begrip internal control uit te leggen, is met de volgende definitie: 'internal control is het proces waarmee managers van een organisatie andere leden van de organisatie, zoals werknemers, bewust beïnvloeden om de strategie van de organisatie te implementeren in de dagelijkse werkzaamheden'. Een andere manier om het begrip uit te leggen, is met de volgende definitie: 'internal management is een deelaspect van management in het algemeen, dat zich richt op het vergroten van de kans dat werknemers van een organisatie doelgericht gedrag vertonen'. 

In feite draait internal management dus om het uitstralen van het juiste gedrag door managers binnen organisaties en het anderzijds beïnvloeden van het gedrag van andere werknemers binnen de organisatie, zodat deze werknemers het juiste gedrag overnemen en op deze manier de doelen van het management behalen. 

Een voorbeeld van internal management

Hoe internal management in de praktijk werkt, kan het beste uitgelegd worden aan de hand van een voorbeeld. Stel, het hogere management van een winkel wil dat hun winkelpersoneel meer individuele service biedt aan klanten door hen persoonlijk advies te geven. Om ervoor te zorgen dat winkelmedewerkers inderdaad doen wat het hogere management wil, gaan de managers op de winkelvloer aan de slag. Zij laten het juiste gedrag zien aan het winkelpersoneel, lichten het personeel in over de juiste manier van handelen en geven mogelijk trainingen om het juiste gedrag aan te leren aan het winkelpersoneel. Laat het winkelpersoneel inderdaad het juiste gedrag zien na het voorbeeld van het management, de informatiesessie en de training, dan is het achterliggende doel van internal management geslaagd.