Skip to main content

Afzetprijzen industrie ruim 3 procent lager in december

Gepubliceerd op: dinsdag 30 januari 2024

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in december gemiddeld 3,1 procent lager dan in december 2022, meldt het CBS. Een maand eerder was de prijsdaling 4,2 procent.

Daling olieprijzen jaar op jaar kleiner

De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. In december 2023 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie bijna 71 euro, 8 procent minder dan een jaar eerder. In november kostte een vat ruwe North Sea Brent bijna 76 euro. Dat was 15 procent minder dan een jaar eerder.

Producten van de aardolie-industrie waren in december 7,7 procent goedkoper dan in december 2022. In november lagen de prijzen 12,9 procent lager dan een jaar eerder. Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in december 14,5 procent lager dan een jaar eerder. In november lagen de prijzen 15,1 procent lager dan in november 2022.

Afzetprijzen industrie dalen in december

De afzetprijzen van de industrie zijn in december ten opzichte van november met 1,2 procent gedaald. De prijzen op de buitenlandse markt namen met 1,5 procent af, de prijzen op de binnenlandse markt met 0,9 procent.